söndag 20 januari 2019

Lucka 22 - Bakben uppepå något

Dagens uppgift kan ha flera olika syften. Framförallt jobbar vi med hundens kroppskontroll och att den blir medveten om sina bakben. Många hundar har ingen aning om att de styr över sina egna bakben nämligen. Övningen kan även användas som grundträning i agility eller som ett helt vanligt trick. All inlärning är bra för hunden. Då får den använda sin hjärna och det är nyttigt för alla hundar. 

Hunden ska alltså stå med frambenen på marken och bakbenen uppepå något. Vad hunden har sina bakben på och ifall den backar upp eller går ner med frambenen och stannar med bakbenen väljer du själv. I videon kan du se hur Miqro gör båda varianterna. I första delen visar jag först upp honom på lådan för att sedan locka ner honom. När frambenen är på golvet stoppar jag upp lite med godishanden och ger honom godis medan bakbenen står kvar uppe. Efter att ha gjort så några gånger testar jag utan att stoppa. Då fortsätter även bakbenen ner och jag får backa i träningen och stoppa honom några gånger till. När jag testar nästa gång går han ner med frambenen men stannar kvar med bakbenen och jag belönar den positionen flera gånger för att befästa att det är en bra position. Efter en stund förstår han principen och går snabbare och snabbare ner med frambenen medan han låter bakbenen vara kvar på lådan - Bingo!! 

Miqro kommer så småningom på att han inte behöver gå upp först utan att han faktiskt kan backa upp på lådan istället så då börjar han med det.  Slutligen visar Miqro att han även kan backa upp mot en vägg, vilket är ett av hans favorittricks 😉

För att få godkänt på den här luckan ska hunden självständigt stanna med bakbenen på någonting, alternativt backa upp med bakbenen. Du får inte stoppa hunden med varken hand eller godis utan hunden ska visa förståelse för att den vet vad den gör. 

LYCKA TILL!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar