söndag 9 december 2018

Lucka 9 - Sitt, stanna kvar

I den här luckan gömmer sig en färdighet som är bra både i olika hundsporter och i vardagen. Vissa tycker att det är den viktigaste kunskapen man kan lära sin hund (åtminstone andra delen - stanna kvar). 

Lyra har svårt att just sitta när hon blir lämnad. Hon lägger sig gärna ner och även om hon sitter kvar så liksom sjunker hon ner i kroppshållningen. Därför belönar jag henne högt upp. Ni kan se på filmen att hon ibland får lyfta frambenen från marken för att få sin godis och det är just för att få henne att sträcka på sig. 

För det första behöver hunden lära sig att sitta på kommando. När den kan det börjar man med små steg försöka få den att sitta en längre stund. Sedan att den ska sitta kvar medan du lyfter på ena benet, tar ett halvt steg, tar ett steg osv... Gå små steg både framåt, bakåt och åt sidan. Ta sedan flera steg åt olika håll. Gå i olika tempon, studsa, hoppa osv. Ju mer stabil hunden blir desto svårare störningar kan du lägga till. Bland de svåraste störningarna är att du "tappar fokus", exempelvis hämtar nytt godis, sätter dig ner, pratar med någon osv. En annan är att du går utom synhåll. Ska bli kul att se vad ni hittar på för roliga störningar :) 

Anpassa störningarna efter just din hund men för att klara luckan behöver hunden kunna sitta kvar medan du går minst två steg bort, gärna mer. 

LYCKA TILL!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar