fredag 7 december 2018

Lucka 7 - Backa

Backa är något som används på olika sätt i olika grenar. Förutom det är det även en utomordentligt bra övning för att lära hunden kroppskontroll och kroppsmedvetenhet. Många hundar är nämligen omedvetna om att de har en bakdel, eller åtminstone att de kan styra över sin bakdel. Genom att lära hunden att backa blir den lite mer medveten om att den kan styra över sina egna bakben :) 

Självklart finns det flera olika metoder att lära sin hund att backa. I början på min video kan ni se Lyras första pass med ren "backaträning". Hon har dock en förförståelse för att backa och hon har sedan innan en bra bakdelskontroll. Innan hon började förstå vad det var jag ville försökte hon många gånger att sätta sig ner både framför mig och i fotposition. Hon försökte även att snurra. Jag valde att hjälpa henne genom att be henne stå (vilket hon kan på kommando) och gå mot henne så att hon automatiskt började flytta sig bakåt. Då klickade jag och belönade. Jag fortsatte med detta tills hon dels började backa lite längre och dels att hon började förstå att det var backa jag var ute efter. Då började jag säga kommandot jag vill använda MEDAN hon backar. Då blir det som att beskriva "Det du gör nu heter backa". Efter att ha gjort det och sett att hon börjar förstå mer och mer så testar jag att säga mitt kommando INNAN hon har börjat backa för att se om hon gör rätt. Om hon gör fel går jag tillbaka och hjälper henne igen. Om hon tvekar kan jag stötta upp lite med att gå mot henne som hjälp och sen belöna massor när hon väljer att backa. Som ni ser i de sista snuttarna med Lyra är hon på väg att snurra men väljer att backa istället och då får hon mycket uppmuntran, beröm och godis :) 

När ni kommit lite längre i er backaträning går det alldeles utmärkt att lära hunden backa längre sträckor, runt dig, runt föremål, i fotposition, slalom osv. Värt att tänka på är NÄR du belönar din hund. Om du alltid belönar hunden MEDAN den backar kommer hunden lära sig att den ska fortsätta backa till belöning (eller stoppkommando) kommer. Om du istället belönar när hunden självmant stannar kommer hunden att välja själv hur långt den ska backa. Här har jag misslyckats framförallt med Miqro. Han backar nästan alltid lika långt och sen förväntar han sig en belöning. Jag försöker att belöna MEDAN hundarna backar men det är svårt att tajma det rätt. 

För att få godkänt på den här luckan ska din hund backa flera steg på kommando (ord eller tecken). Utmana er själva så mycket eller lite ni vill men självklart vill jag se imponerande filmer på imponerande backningar ;) 

LYCKA TILL!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar