fredag 21 december 2018

Lucka 21 - Klara - färdiga - gå

Idag ska vi leka! Det här är en lek med många syften. Framförallt tränar du hundens impulskontroll. Beroende på hur du använder leken kan du även få bättre motivation, högre fart, bättre fokus framåt, bättre uppmärksamhet och framförallt massa glädje. Det viktigaste av allt - ha kul!! Vi hade superkul när vi spelade in vår film :) Min tanke med leken är att jag vill få ett starkt fokus och hög fart framåt, bort från mig. Det är så som jag gör med Lyra jag vill använda leken. Grabbarna har i den här filmen fokus på fel ställe (på mig) men vi lattjar och har kul ✌

Till att börja med hittar jag något som hunden verkligen vill ha. Jag lägger det en bit bort och "hetsar" hunden mot belöningen. Här kan jag till en början behöva hålla i hunden. Sedan säger jag "klara.... färdiga...." och bygger därmed upp en förväntan på belöningen. Vid "kör" får hunden äntligen springa och ta belöningen!! Så småningom håller jag mindre och mindre i hunden och den ska självmant stå kvar och vänta på rätt kommando, i mitt fall "kör". Jag vill att Lyra ska ha fokus framåt så om hon börjar titta på mig backar jag och ställer mig bakom henne. Om det behövs håller jag i lite igen så att hon får rätt fokus. 

Om hunden inte verkar tillräckligt motiverad för sin belöning kan du tävla med hunden. Här får du ta fram dina skådespelarskills 👍 Spring själv mot belöningen och försök hinna först. Om du hinner först tar du belöningen och visar hunden hur stolt och duktig du är som hann först. Om hunden hinner före visar du istället hunden hur duktig och snabb den var som hann före dig. Förhoppningsvis kommer hunden att få mer motivation att springa mot belöningen nästa gång.

För att få godkänt på den här luckan ska hunden självständigt stå stilla medan du säger "klara, färdiga" och så ska den springa mot belöningen på "gå" eller "kör". Om hunden fokuserar på dig eller belöningen under "klara, färdiga" är inte viktigt för där kan man ha olika kriterier beroende på vad man har för mål. Huvudsaken är att den står stilla och inväntar "gå" eller "kör".

LYCKA TILL!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar