torsdag 20 december 2018

Lucka 20 - Godisgömmor

Nu vill jag se era hundar lösa problem! Jag vill se olika varianter på hur hundarna gör. Mina tre hundar är väldigt olika när de får den här typen av problem framför sig. Miqro är ivrig och tassar, puttar, river och sliter. Myzaq använder nosen, tar reda på var godisarna finns och försöker sedan komma åt dem. Lyra är inte van att jobba på det här viset så hon jobbar på att förstå principen och för varje gång vi gör liknande uppgifter tar hon för sig mer och mer. 

Uppgiften är att göra någon form av godisgömmor för hundarna, gärna många olika så de får jobba länge. Tanken är att de ska få använda sina små hjärnceller för att hitta godis, eller för att del sin mat. Beroende på hur van din hund är att göra liknande uppgifter kan du göra uppgiften svårare eller lättare för hunden. 

Några förslag på gömmor ser du i filmen. Exempelvis godis i olika kartonger, hushållspappersrullar (som jag lagt flera i en bytta för att göra det lite klurigare), petflaskor med eller utan lock, plastburkar med lock, äggkartong med bollar över godisarna samt en hopvikt handduk med massa godisar i flera lager. 

Förutom det jag gjort i filmen kan du tex använda en kartong eller papperspåse med hopknycklade tidningspapper, hopvikta eller hopknölade filtar, kastruller (med lock eller upp-och-nedvända), kartonger inuti kartonger osv. Du kan dessutom sätta snören i kartonger eller burkar och hänga upp, alternativt lägga där hunden inte kommer åt så den får dra i snöret för att komma åt burken. Bara fantasin sätter gränser och här vill jag mer än gärna ha nya uppslag till bra gömmor ✌

För att klara den här uppgiften vill jag se en film på vilken typ av gömmor du gjort samt en del av hur hunden löser problemen. Jag vill inte se filmer på hela förloppet eftersom jag bett er se till så hunden får jobba länge 😉 Du väljer själv om du vill lägga upp början, slutet eller mitten av hundens jobb (alternativt snabbspolat).

LYCKA TILL!! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar