lördag 15 december 2018

Lucka 15 - Rulla och/eller spela död

Återigen en lucka med massa valmöjligheter ✌😍 Antingen kan du lära hunden att spela död eller så lär du den att rulla runt. Om hunden kan båda kan du självklart kombinera, tex så som jag gör i Miqros sista snutt. Endast fantasin sätter gränser 😎

Starten till båda dessa tricks handlar om att man behöver få hunden att vilja lägga sig på sidan. Det kan man självklart göra på olika sätt. Ett av sätten visar jag med Lyra i hennes filmsnutt. Början på den är det allra första vi gör med både rulla och spela död. Då belönar jag allt som är en början till båda dessa tricks, tex att hon lägger ner låret mot golvet. Så småningom bestämmer jag mig för vilket av tricken jag vill fokusera på och befästa. Då slutar jag att belöna det andra. I Lyras del av filmen har jag klippt bort lite emellan men allt är från hennes första pass med dessa tricks. 

När hunden börjar förstå principen ställer jag högre och högre krav samtidigt som jag minskar mina hjälper. Jag börjar också lägga på kommandot jag vill använda medan hunden utför beteendet. Allt detta sker successivt och så småningom kan jag testa att bara säga ordet. Om hunden inte förstår ger jag en liten hjälp (men låter hunden först få fundera om den själv kan lista ut vad det är den ska göra). Vill du använda tecken minskar du bara hjälperna till det blir ett tecken istället.

LYCKA TILL!! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar