fredag 14 december 2018

Lucka 14 - Sitt, ligg, stå

Sitt, ligg och stå är centrala positioner i flera grenar och det kan vara bra för hunden att klara av att utföra rätt position på rätt kommando (ord och/eller tecken). Sitt och ligg brukar de flesta lära sina hundar medan stå på kommando kan vara lite svårare. Det finns så klart massor av olika sätt att lära hunden stå på kommando men ett sätt att börja är att försöka locka upp hunden från sitt eller ligg. Belöna när hunden står stilla och börja sedan lägga på ordet. Ett annat sätt är att börja ge hunden godis när den står. Ofta vill man att hunden ska sitta ner för att den ska få en godbit. Om hunden istället får stå när den får godsaker kommer den att ha lättare att välja att stå. 

Dagens uppgift är alltså att lära hunden dessa tre positioner på kommando och att skifta mellan dom. Hur svårt du väljer att göra den här luckan väljer du själv men minst tre lyckade skiften på rad vill jag se för att du ska få godkänt ;) Och självklart ska alla tre positioner ingå i dessa skiften. För att (försöka) lura hunden kan du testa att tex säga sitt när hunden redan sitter. Om ordet är ordentligt befäst kommer hunden att sitta kvar. Gör den något annat är ordet inte helt befäst :) Återigen, sånt här tycker jag är superkul att hålla på och lattja med. Därav ytterligare en sån här variant i kalendern. 

I min film kan du se lite olika skeden i inlärningen av detta. Miqro kan helt på ord. Lyra behöver lite stöd av tecken och Myzaq behöver lära sig att lyssna :) 

LYCKA TILL!! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar