torsdag 13 december 2018

Lucka 13 - Hitte-på-leken

Lusse-Lelle, Lusse-Lelle, elva nätter före jul...
Idag är det hundens dag i Miqros julkalender. Hunden ska få styra och bestämma själv vad den ska göra, åtminstone till en del 😎

Du ska sätta eller ställa dig tillsammans med din hund, en hög med godis och en klicker om du använder det. Om du inte använder klicker väljer du ett ord som du säger när hunden gör något som du vill belöna. Förslag på ord är "bra", "rätt", "yes", "wow" eller annat kort ord som går snabbt att säga. 

Det du gör sedan är att avvakta och se vad din hund gör. När din hund gör någonting, egentligen vad som helst, belöna det! Belöna alla saker du ser att din hund gör men belöna inte ett beteende för många gånger efter varandra för då kommer ni att fastna i det beteendet... Målet är att hunden ska erbjuda så många olika saker som möjligt för att få sin godis. 

Om hunden inte erbjuder något beteende alls, kika på små detaljer. Vrider den på huvudet? Sänker den huvudet? Viftar svansen? Lyfter den en tass? Backar den? Testa om den erbjuder fler beteenden om du byter position (sitter, står, sitter på en stol) Ha inte så höga krav utan försök att belöna ofta och se vad som händer. Ha en kul stund med din hund! 

Jag lägger upp en relativt lång film på alla mina tre hundar. Myzaq har gjort den här leken flera gånger förut. Miqro har oftast haft något föremål att tillgå och det är därför han gärna vill kliva upp på skrivaren som står där bredvid mig... Sen har jag tydligen belönat hans steppande och ljud ALLDELES för mycket... Lyra har (mig veterligen) aldig gjort den här leken förut och imponerar stort på mig med sin kreativitet och framförallt sitt lugn! Det trodde jag aldrig 😍 

LYCKA TILL!! 


Och här är en kortare variant ifall du inte orkar kolla på hela den övre videon 👀✌


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar