tisdag 11 december 2018

Lucka 11 - Inkallning

Inkallning kan se ut på många olika sätt. Det jag visar i filmen är så som det ser ut i lydnadens startklass, eller åtminstone en bit på vägen dit. Jag ger fortfarande lite hjälper till Lyra och Myzaq för att försöka få till slutprodukten så bra som möjligt. Det är ett ständigt pågående arbete som hela tiden kan förbättras i detaljer vilket är sådant som jag tycker är jättekul att hålla på med ✌ Jag laborerar med att minska, öka och ändra hjälperna så att det hela tiden blir en lagom svårighetsgrad för hunden. Tanken är att hunden ska göra momentet bättre och bättre men samtidigt hela tiden tycka att det är roligt. 

Om du vill lära in den här typen av inkallning använder du dig av färdigheter som vi gjort i lucka 1 och lucka 9. Målet är att hunden ska sitta helt stilla, springa fort mot dig och sedan göra en fin ingång och hamna i en bra fotposition. Dessa delar tränar du separat för att sedan sätta ihop några i taget innan du lägger ihop det till ett helt moment. När momentet är färdigt kan du hela tiden ändå parallellt med att träna hela momentet även dela upp och träna detaljerna. 

Inkallning kan självklart också vara en "vardagsinkallning" vilket innebär att hunden ska komma till dig (hela vägen fram till dig) när du ropar på den. Om du vill lära in den typen av inkallning gäller det att du inte urvattnar kommandot. Ropa helst inte på hunden om du inte är relativt säker på att den kommer att komma. Om du ropar ordet många gånger utan att hunden kommer kommer ordet så småningom inte att betyda något för hunden. Börja därför med att använda ordet när hunden redan är på väg mot dig för att sedan utöka till att ropa vid svårare och svårare störningar. Om du inte tror att du kan få din hund att komma till dig så använd koppel eller lina men träna inkallning ändå och låtsas som att "snöret" inte finns och använd det endast som en säkerhetsåtgärd för att hunden inte ska försvinna iväg eller göra saker den inte får. 

För att få godkänt på den här luckan krävs att hunden är några meter från dig. Du ropar på hunden med ett kommando (du får alltså inte "tjata" den till dig) och den kommer hela vägen fram till dig. Som vanligt vill jag gärna se varianter. Ju roligare desto bättre 👌

LYCKA TILL!! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar