lördag 1 december 2018

Lucka 1 - Fotposition och följsamhet

Fotposition och följsamhet är färdigheter som används i flera hundsporter framförallt lydnad, rallylydnad och heelwork to music. Det kan även vara praktiskt att ha i vardagen exempelvis om man går på trånga utrymmen och behöver ha hunden nära sig. 

Fotposition innebär att hunden är på din vänstra sida nära ditt ben. Ju mer precist du vill arbeta desto mer noga är det exakt VAR hunden är placerad samt framförallt att den håller samma position hur du än rör dig. 

Till en början gäller det att få in hunden på din vänstra sida. Du kan välja att göra detta i rörelse eller när du står stilla. Du belönar när hunden är på rätt ställe. Om du vill kan du lära hunden att så fort du stannar ska hunden sätta sig ner (ingår i lydnad men ej nödvändigt i rally, heelwork och vardagen). Du kan röra dig i alla riktningar, olika tempon, på olika sätt osv. Gör övningen så enkel eller så svår som du vill. Du har klarat luckan om du lägger upp en film där hunden visar förståelse för att kunna vara på din vänstra sida på kommando (kroppskommando eller ord). Se film för lite olika stadier i inlärningen.

Ställ gärna frågor om du vill veta mer om HUR du ska få till det hela på det sätt du vill eller hur du ska gå vidare från där du är.

LYCKA TILL!! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar