måndag 17 mars 2014

Inlärning av specialsök (doftinlärning)

En ny sport i Sverige är K9 Nosework. Det är tre specifika dofter hunden ska hitta och i Sverige är det eucalyptus (eucalyptus globulus), lagerblad (laurus nobilis) och lavendel (lavandula augustifolia). Om man inte vill tävla kan man använda vilket doftämne som helst. Det är lika kul ändå och samma sätt att träna. Det är en typ av specialsök (som knarkhundar, likhundar och kantarellhundar kan). Du kan lära hunden hitta en viss sorts te, krydda eller egentligen vad som helst.

Använd dig av burkar som är lika. Viktigt att tänka på är att alla dofter, förutom doftämnet, ska vara lika i alla burkar (tar du i en burk måste du ta i alla, fäster du doftämnet på en bomullstuss måste du lägga en likadan bomullstuss i alla burkar osv.). Du börjar med att lägga doftämnet i en burk som du ställer fram. När hunden går fram till burken och nosar klickar du och belönar. Detta gör du till du känner att hunden förstår att det är doften som är viktig. Då tar du fram burk nummer 2 som är tom.

Nu har du två burkar, en med doftämnet och en tom. Det är viktigt att den tomma inte har haft doftämnet i sig för då kan hunden känna det fast du tror att den är tom. Du ställer fram burkarna (eller håller i om hunden har en tendens att använda tassarna). När hunden nosar i den burken där doftämnet ligger klickar du och belönar. Burkarna byter plats och när du ser att hunden medvetet väljer burken med doftämnet är det dags att ta nästa steg.

Här nånstans börjar du se att hunden markerar att den vet vilken burk doften finns i. Du kan då lära hunden ett visst sätt att markera så att den kan visa för dig var doften finns. Vilken markering ni använder är helt valfritt men för en specialsökshund är det inte alltid lämpligt att använda tassmarkering. Exempel på markering kan vara nosmarkering, sittmarkering, liggmarkering, skallmarkering eller att hunden helt enkelt tittar på dig.

Nu tar du fram ytterligare en burk och gör lika som i steg 2. Låt burkarna byta plats så att hunden inte lär sig att den ska nosa på en specifik position.

Sedan går det att utveckla detta på många olika sätt:
* Fler burkar
* Längre avstånd mellan burkarna
* Lock på burkarna
* Göm burkarna på olika svåra ställen
* Ha annat doftmedel i en annan burk
* Göm burkarna utomhus
Och så vidare...

Specialsök är kul för både människa och hund plus att hunden får använda ett av sina bästa sinnen.

Länkar till sidor om K9 nosework:
http://www.snwk.se/ 

Nedan följer en introduktionsfilm om hur du kan starta upp din hund i specialsök. Hela Demos film är inspelad under en och samma kväll, naturligtvis uppdelat på kortare pass med pauser emellan. Demo har väldigt lätt för att förstå och är snabb på att lära sig. Dock tror jag att många hundars utveckling ser ungefär lika ut men att stegen kan ta olika lång tid. Det visas tydligt i videon att det ibland går lite bakåt och då får man backa lite innan man går framåt igen. Jag har också försökt påvisa att varje nytt träningspass bör startas med en repetition av vad man gjorde gången innan. Demos träningspass skildrade väldigt tydligt hur en inlärningsprocess kan gå till och eftersom allt blev filmat har jag valt att publicera i princip allt vi gjort.LYCKA TILL!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar