måndag 17 mars 2014

Att klicka in apport

1) Ta fram klicker, godis och det föremål du vill att hunden ska lära sig apportera
2) Lägg föremålet på golvet
3) När hunden tittar på eller mot föremålet klickar du och ger godis. Detta upprepas till du känner att hunden vet att det är föremålet det hela handlar om.
4) När hunden tittar på föremålet väntar du lite till och ser vad som händer. Kanske går hunden närmare föremålet eller nosar på föremålet. Då klickar du det några gånger till du känner att hunden förstår det steget
5) Nästa steg kanske kan vara att hunden nosar på föremålet. Repetera till du känner att hunden förstår och gå sedan vidare
6) Kanske att hunden slickar på föremålet
7) Hunden gapar
8) Hunden sätter munnen mot föremålet
9) Hunden griper föremålet
10) Hunden lyfter föremålet från marken
11) Hunden håller i föremålet. Du kanske behöver öka med endast en tiondels sekund åt gången för att förlänga tiden. OBS! Här är det viktigt med tajmingen så att du klickar när hunden håller föremålet och inte när den släpper.

Det här är exempel på olika steg. Det är inte säkert att just din hund följer de här stegen. Det viktiga är att du tar det steg för steg och att du går vidare när du känner att hunden förstår. Går du vidare för snabbt kan man backa men stannar du vid ett steg för länge kan det bli svårt för hunden att förstå att det inte är slutresultatet så det är viktigt att inte stanna för länge på ett steg....

När hunden vet vad den ska göra börjar du lägga på kommandot du vill använda och säg det samtidigt som hunden håller föremålet. På det viset berättar du för hunden vad det är den gör och när den förstått det kan du börja säga kommandot innan hunden håller. 

Kom ihåg att träna korta pass så hunden inte hinner tappa fokus och ta paus när det går som bäst och du helst "vill göra en gång till just för att det går så bra"
När hunden väl har lärt sig att apportera kan du lära den apportera olika saker samt så småningom bestämma var hunden ska lägga föremålet. Du kan lära hunden att städa undan sina saker eller som här nedan, lägga pengar i en spargris eller stapla ringar... Många av mina träningspass är alldeles för långa. Kom ihåg att ta paus när det går som allra bäst ;)


Fråga gärna om något är oklart eller om du kör fast.
LYCKA TILL!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar